Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hitta tyngdpunkten

Händer som balanserar linjal. Foto.

Årskurs: F-3, 4-6, 7-9
Ämnesområde: Kraft och rörelse

Här är ett mycket enkelt och slående sätt att finna tyngdpunkten hos en lång, tunn kropp - även om massan skulle vara ojämnt fördelad!

Material

  • En meterlinjal eller en pinne som är cirka 1 meter lång.
  • Modellera eller något annat, till exempel en sax eller nyckelknippa, som kan hängas på pinnen som vikt.

Experimentet

Prova först att experimentera med enbart själva pinnen. Låt pinnen vila med en ände på vart finger. För sakta ihop fingrarna mot varandra. Fingrarna kommer att mötas precis under pinnens tyngdpunkt. 

Fäst en vikt
Fäst nu en klump modellera eller häng något tungt vid en av pinnens ändar. Låt åter pinnen vila på två fingrar och för ihop fingrarna. Oavsett hur pinnen vilar från början kommer fingrarna att mötas under tyngdpunkten.

Vad händer?

Pinnens tyngdpunkt utgör just den punkt i vilken du kan balansera pinnen på ETT finger. När du håller pinnen på två fingrar kommer det finger som är närmast tyngdpunkten att bära en större del av tyngden. När du då försöker flytta fingrarna mot varandra glider den som bär den minsta tyngden lättast. 

Ombytta roller
Detta finger fortsätter att glida lättast till DET blir det finger som är närmast tyngdpunkten. Då blir situationen den ombytta. Ditt högra och vänstra finger kommer helt enkelt att turas om att röra sig tills de möts i tyngdpunkten, där båda fingrarna bär samma tyngd.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)